Бившият ни посланик в Полша не е разследван за стопанисване на БГ имоти
Бившият ни посланик в Полша не е разследван за стопанисване на БГ имоти / netinfo
Новият ни посланик във Вашингтон Лъчезар Петков не е разследван от прокуратурата в качеството си на бивш посланик на страната ни в Полша за злоупотреби и нарушения при стопанисването на български имоти. Това заяви пред Дарик радио самият Лъчезар Петков в първото си интервю след подписването на президентския указ за неговото назначаване.

Миналата година той е бил поканен в Националната следствена служба, за да даде свидетелски показания по случая. По думите му злоупотребите са ставали по време на мандата на бившия ни посланик във Варшава Александър Йорданов, а полската фирма „Одра", която е стопанисвала част от имотите ни, е ощетила България с половин милион евро.

Лъчезар Петков заяви: Проблемът с нашите имоти е, че по време на мандата на предишния посланик Александър Йорданов, голяма част от жилищния комплекс на България, който е към посолството, е бил отдаден под наем на една полска фирма. Тази фирма започва да не изпълнява задълженията си и след като беше сезирано Министерството на външните работи, договорът беше прекратен. За всичко това има голямо количество документация във външно министерство. Ако се прегледа документацията, ще се видят ясно нещата за това къде са нарушенията и от кого са направени. Имаме конфликт на интереси, тъй като съпругата на Александър Йорданов е била съсобственик на фирмата, с която е бил подписан договора.

Заминавате за службата си във Вашингтон с чиста съвест, че по време на вашия мандат нарушения на закона в Полша не е имало.

Абсолютно. Още повече, че не моята съпруга е била съсобственик на фирмата, а нечия друга.

Цялото интервю с Лъчезар Петков четете тук.