Бившият кмет на Белослав остава в ареста
Бившият кмет на Белослав остава в ареста / Дарик-Варна

Временно отстраненият от длъжност кмет на Белослав Емил Дичев остава в ареста. Варненският окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение на кмета, разследван за получаването на подкуп.

Емил Дичев беше задържан на 17 декември 2010 г. заради вземане на подкуп от 5000 лв. Банкнотите са били белязани, като са били открити при последвалия обиск на касата в кабинета му. При претърсване там са били открити и иззети общо 150 000 лева в различна валута.

Според адвокатите на Дичев при престоя в ареста здравословното състояние на клиента им се е влошило. Обострил се е проблем със зрението, като на дясното око Дичев има 8,5 диоптера, а на лявото - 7,5 диоптера. Това става ясно от рецептурна бланка с касов бон, които бяха представени от защитата на днешното съдебно заседание. Документите обаче не бяха приети от съда като доказателство.

През последните две седмици Дичев на два пъти е ходил на преглед заради влошеното зрение. При втория преглед на 28 януари са го прегледали в очна болница, като двама от лекарите са били извадени от операционна зала. „Умишлено се бавят заключенията от назначената съдебно-медицинска експертиза за здравословното ми състояние", заяви самият той пред съда. По думите му, тъмнината, липсата на кислород и лошите хигиенни условия допринасяли за влошаване на зрението му.

Според прокуратурата все още не е установен произходът на парите, открити в кабинета на Дичев, но има данни за друго престъпление. В отговор на това твърдение бившият кмет на Белослав заяви, че всичко е декларирано в годишната му данъчна декларация. Той изтъкна факта, че името му липсва в списъка на Сметната палата с хората, заемащи висши държавни длъжности, които имат несъответствие в декларациите си за миналата година. „Ако не можете да ги сметнете, да ви ги сметна аз", заяви Дичев към прокурора.

В крайна сметка съдът прецени, че единствено „задържането под стража" може да ограничи физическия контакт на бившия кмет с други хора и така да бъде предотвратен опит да се повлияе на неразпитани свидетели. Относно данните за здравословните проблеми на Дичев, съдът постанови на прокуратурата незабавно да бъде изготвено заключението на експертизата. Тя трябва да установи настоящия здравен статус на обвиняемия и да посочи дали той може да пребивава в условията на следствения арест.

За да подкрепят Емил Дичев, в съдебна зала дойдоха съпругата и синът му, както и 20-ина колеги и съграждани на отстранения белославски кмет. 800 подписа на белославци са събрани в подкрепа на отстранения кмет, разкри пред Дарик адвокат Борислав Люцканов от защитата. „Подписката ще бъде представена тогава, когато преценим. Възможно е това да стане на следващата инстанция", обясни адвокат Люцканов

Ако бъде обжалвана, мярката за неотклонение на Емил Дичев ще бъде разгледана от Варненския апелативен съд на 8 февруари. Очаква се тогава да бъдат представени заключенията от съдебно-медицинската експертиза за здравословното състояние на обвиняемия.

Други новини от Варна