Бивш заместник на Бареков прави своя формация
Бивш заместник на Бареков прави своя формация / снимка: БГНЕС

Съпредседателят на парламентарната група на БДЦ Светлин Танчев ще регистрира своя формация, съобщава "24 часа".

Танчев, който бе зам.-председател на ББЦ на Николай Бареков, а преди това - ключов депутат от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по европейски въпроси в 41-ото и в сегашното 43-о НС, ще гради формацията си по примера на партията на Бойко Борисов. А именно - най-напред като сдружение, каквото бе и ГЕРБ в първата година от съществуването си.

Бъдещият председател имал и технически аргумент да постъпи така - до местните избори има малко време, в което "доброжелатели" можело да оспорят регистрацията на партията, устава или други детайли около учредяването ѝ. Сдружението на Танчев ще участва във вота наесен, като в общините, за които ще се бори, ще ползва регистрации на други партии.

Известна политическа психоложка искала да е сред лицата във формацията на Танчев. Колегите му от парламентарната група били наясно с намеренията му и изразявали готовност да се присъединят, но на по-късен етап.

Идеята е след местните избори сдружението да се преобразува в партия. Твърде вероятно било около нея да се обединят "Гергьовден", ССД (формацията, създадена от Стефан Софиянски, чийто лидер днес е Радослав Кацаров), БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев и други.

Партията на Танчев ще е четвъртата в ПГ на БДЦ, наред с БДЦ на д-р Красимира Ковачка и Стефан Кенов, ЗНС на Румен Йончев и ББЦ с единствения останал лоялен към Бареков Мартин Иванов-Данона. Освен това в състава ѝ има и независими депутати.