Бивш военен министър: Условията в Челопечене са първобитни
Бивш военен министър: Условията в Челопечене са първобитни / Sofia Photo Agency
Условията в поделението в Челопечене бяха първобитни и трябва да се провери кой е разрешил там да се складират и обезвреждат опасни боеприпаси, каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Големият проблем е защо на това място в София, при изключително първобитни технологични условия, се извършва дейност по разснарядяване на бойни припаси и защо там е толкова голямо количеството. Моят отговор е, защото някой е решил това да се случи, коментира Бойко Ноев. По думите му много лесно проверяващите органи могат да установят документално кой е разпоредил тези боеприпаси да се карат в София. Ноев заяви, че познава мястото като терен за унищожаване на патрони в инсталации от Първата световна война.

Кой позволил там да се държат такива боеприпаси особено чувствителни заради остаряването си, попита Бойко Ноев. Според него това не е министърът на отбраната. Министрите на отбраната не се занимават със снаряди, а с решаване на проблеми, коментира Ноев.

Ако се допусне версията за умишлени действия, довели до взривовете, това води до мисълта, че се прикриват вид престъпни посегателства, смята бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Повече чуйте в прикачения звуков файл.