Бивш шеф от ВСС на съд за подкуп на полицаи
Бивш шеф от ВСС на съд за подкуп на полицаи / снимкa: Sofia Photo Agency

Бившият шеф на отдел „Финанси” във Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова ще бъде изправена пред съда за подкуп на полицаи и предизвикване на пътно произшествие. Заседанието започва в 9.15 часа в Бургаския окръжен съд.

Чиновничката беше задържана в полицията в Слънчев бряг на 27 август 2008. Тогава след навлизане на улица с еднопосочно движение в курортния комплекс, Накова мина с джипа си „Сузуки гранд Витара” през крака на 66-годишна немска туристка и напусна местопроизшествието. За инцидента, полицията е уведомена от съпруга на туристката, който настигнал Накова. След като пристигнали полицаите тя ги заплашила с уволнение и подхвърлила на предната седалка на патрулния им автомобил три банкноти от по 20 лева. „Момчета, знам, че заплатите ви са ниски. Вземете и се почерпете”, казала тогава дамата пред униформените.

Илияна Накова бе задържана за 24 часа, а по-късно пусната срещу парична гаранция от 300 лева. По закон при опит за подкуп на длъжностно лице се предвиждат до шест години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева. До момента Накова отхвърля всички обвинения.