Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да отчитат публично как харчат субсидиите си
Бивш шеф на Сметната палата: Партиите да отчитат публично как харчат субсидиите си / Sofia Photo Agency, архив

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Такова мнение изрази пред bTV бившият председател на Сметната палата Валери Димитров по темата за размера на партийните средства.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира, че у нас е най-високата субсидия в цяла Европа и е неморално да бъде такава с оглед стандарта на живот. Енчев изрази и опасението, че няма да има промяна в размера на субсидиите, защото в закона за държавния бюджет, приет миналата седмица, този текст не е бил редактиран.

Партийната субсидия остава 11 лв. и през 2017 г.

В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса - големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразяван. Той посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години - лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове, категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог.

Държавната субсидия за партиите - различните мнения

Отчетността на партията е пригодена форма на тази на малките и средни предприятия, уточни Димитров. Там нищо не се разбира, няма индивидуализация на разходите. Той предложи партийните разходи да бъдат подчинени на разходите в закона за публичните финанси.