/ Георги Димитров
Бюджет 2022 г. влиза на първо четене в пленарна зала, според проектопрограмата за работа на парламента тази седмица, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

Първото четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. е точка първа от предложения дневен ред от програмата за четвъртък - 10 февруари.

Приеха държавния бюджет за 2022 година на първо четене в ресорната комисия

Очаква се утре Народното събрание да обсъди на първо четене проектобюджетите за 2022 г. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Изборът на председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), също е в предложения дневен ред на първия пленарен ден. Тогава се очаква на първо гласуване да бъдат обсъдени и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

В проекта на програма за четвъртък, освен Законопроектът за държавния бюджет за тази година, е и първото четене на промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. На второ четене се очаква да бъдат гласувани промени в Закона за електронното управление. Първото четене на измененията в Закона за насърчаване на инвестициите, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за водите, както и в Закона за защита на потребителите, също са в проекта на дневен ред за този ден.

Парламентарната икономическа комисия прие на първо гласуване проектобюджета за 2022 г.

На второ гласуване в петък се очаква депутатите да обсъдят текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане с вносител Министерския съвет, както и в Закона за данък върху добавената стойност.

Проектът на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар, е точка трета от проекта на програма за петък. Вносител на проекторешението е ПГ ГЕРБ-СДС. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.
БТА