Битият миньор ще съди полицаите
Битият миньор ще съди полицаите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Пострадалият по време на протеста на 4 юли миньор Кольо Колев ще съди полицаите, които са му нанесли физически травми, вече има внесен иск в прокуратурата, факт е и дело във военна прокуратурата в Пловдив. Това съобщиха от КНСБ, след като показаха на журналисти записа от протеста на миньорите от „Марица – Изток”, при който пострада Колев.

Записът ще бъде връчен и на министъра на вътрешните работи Румен Петков, на срещата му със синдикалистите.

Филмът е дело на синдиката и на него ясно се вижда как полицаят удря главата на Колев в асфалта. Липсва кадър, в който миньорите блъскат полицай с дръжка на знаме – „Ако има такъв кадър - да го представят”, каза д-р Христов.

“Цялата отговорност за случващото се ще трябва да поемат министрите, които не изпълняват обещанията си и Бордът на директорите в мини “Марица - Изток” ЕАД, каза още Христов. Според него сега на ход е премиерът Сергей Станишев, който трябвало да предприеме действия за отмяна на облагането на социалните разходи. “Не търсим интрига, не търсим скандал, скандалът е факт”, заяви още лидерът на КНСБ.

Още днес в 17,30 ч в Раднево ще се проведе нов митинг на паметника на “Свети Иван Рилски. Двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа” ще обсъдят по-нататъшните си действия.

Във вторник в 10 ч ще започнат преговори с работодателя на миньорите за водената политика по доходите. Ако двете страни не се договорят за увеличаване на заплатите, ще бъде задействана процедура за провеждането на стачка. От синдиката съобщиха, че брутната работна заплата на миньорите в мини “Марица - Изток” е около 800 лева, а чистата сума, която получават - между 500 и 550 лева. Заболеваемостта сред тези работници е около 67%.

Миньорите от мини "Марица-Изток" ЕАД потвърдиха пред журналисти искането си за оставка на министъра на вътрешните работи Румен Петков заради сблъсъците с полицията на 4 юли по време на протестите на работниците в Гълъбово. Въпрос на морален и личен избор е Румен Петков да си подаде оставката, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов.