Битият гл. редактор на Фрог нюз бил сътрудник на ДС
Битият гл. редактор на Фрог нюз бил сътрудник на ДС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Комисията по досиетата обяви имената на 36 собственици, ръководители и журналисти от печатни медии, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Проверени са 328 души от 20 печатни издания - собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, заместник главни редактори, членове на редакционните съвети, политическите коментатори и водещи на рубрики в печатни издания. 80 души не подлежат на проверка.

Сред 36-те имена, освен добре познатият и от други оповестявания политически коментатор във вестник "Сега" Димитри Иванов, правят впечатление Горан Готев от в. "Земя", който е бил щатен офицер от Първо главно управление на ДС; Анели Бачева от "Седмичен труд", която е била агент Калина на 6-то управление; от в. "Монитор" - Вечеслав Тунев, агент на ВКР, и Евгений Еков - агент на 6-то управление; Валери Найденов, един от основателите на седмичника "168 часа" и създател на всекидневника "24 часа", е бил агент на три управления; политическият коментатор на в. "Монитор", собственик на социологическа агенция и член на Висшия съвет на БСП Юрий Асланов е бил агент на Военното разузнаване; Тошо Тошев - главен редактор на вестник "Труд", собственик в "Медиа холдинг" АД и директор от 1997 г., е бил "съдържател на явочна квартира" с името Бор.

В списъка са още международният коментатор на в. "Сега" Светослав Терзиев, Алексения Димитрова от в. „24 часа", която е била агент Владимир на 6-то управление, Огнян Стефанов, главен редактор на сайта Фрогнюз, който е бил съдържател на явочна квартира, Пенчо Ковачев от в. "24 часа" е бил агент "Максим" на 6-то управление.

Нито един агент на ДС не е установен във вестник "Стършел", списание "Тема", вестниците "Експрес", "Дневник" и "Капитал". Проверката на печатните издания продължава. 

Данните от проверката ВИЖТЕ ТУК