Билетите за маршрутка - да се продават в касите на транспорта
Билетите за маршрутка - да се продават в касите на транспорта / netinfo
Билети за маршрутните таксита в София да се издават от касите на градския транспорт. Това предлага общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Пред Дарик той подчерта, че така би се прекратила практиката на неиздаване на превозен документ от шофьорите. Лилков настоява и за отваряне на парк „Врана" за посещение от граждани.

Много оплаквания от граждани за неиздаване на билети в маршрутните таксите и за спирането навсякъде на тези возила, което затруднява движението, са предизвикали предложението на Лилков. Продажбата на билети за маршрутки от касите на градския транспорт ще намали втория проблем.

„Тъй като шофьорите обикновено спират на нерегламентирани места, за да качат пътници, на които не издават билети, ще се намали поне малко това непрекъснато безразборно спиране, тъй като шофьорът няма да има интерес тогава да спре. Те по принцип нямат право да спират навсякъде, но контролът им е от компетенцията на автомобилната инспекция и пътните полицаи", каза съветникът.

На утрешната сесия на градския парламент Лилков ще припомни, че общината е поела ангажимент не само да поддържа парк „Врана", но и да го отвори за граждани и ще настоява кметската администрация вече да го изпълни.

„Досега, когато съм питал през годините заместник-кметовете кога ще се отвори паркът и защо още не е достъпен за граждани, ми се е отговаряло: „Работи се, догодина го отваряме". Сега, на седмата година от дарението пак питам и ще искам ясен ангажимент от кмета. Ние сме отделили пари, около 200-300 хиляди средно на година за издръжката на парка и стопанството там. Има и проект за преустройството му още от 2003 година, така че да се ползва за екотуризъм, за научен туризъм. Освен това по общия устройствен план 54 хектара около парка са предвидени за буферна зона", поясни Лилков.

Паркът беше дарен от Симеон Сакскобургготски на Столичната община през 2001 година, като волята на дарителя е да се запази като естествен природен музей и да се пригоди за посещения от граждани и гости на града. Бившият премиер запази за себе си само резиденция „Врана". На няколко пъти през годините от общината обещаваха отваряне на парка за посещения от граждани, изграждане на алеи с маршрути, поставяне на билетни каси, назначаване на екскурзоводи и т.н. През 2006 година настоящият кмет на София Бойко Борисов изпрати всички документи за резиденцията и парка в прокуратурата, след публикации за нередности около реституцията им.