Биячът на 9-годишно дете от село Кардам остава зад решетките
Биячът на 9-годишно дете от село Кардам остава зад решетките / БГНЕС, архив

Районният съд в Генерал Тошево уважи искането на прокуратурата за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Костадин Д. от село Кардам. Срещу 61-годишния мъж са повдигнати три обвинения - за нанасяне на лека телесна повреда, изтезаване и закана с убийство на 9-годишно дете.

Пострадалото момченце е дете на майка с две деца, която живеела на семейни начала в дома на обвиняемия. Според обвинението на 23 януари 2017 г. в село Кардам, община Генерал Тошево, чрез удари с ритници и юмруци, мъжът е причинил лека телесна повреда на момчето, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за детето. Вследствие на побоя момчето е получило контузия на главата, сътресение на мозъка, отоци и кръвонасядания, които обусловили временно разстройство на здравето, неопасно за живота му.

Биячът на 9-годишно дете от село Кардам остава зад решетките

По време на побоя 61-годишният мъж се заканил с убийство на 9-годишното дете и го изтезавал, като му нанесъл множество удари с ръце и крака по главата и тялото.

Наблюдаващият досъдебното производство районен прокурор заяви в съдебната зала, че майката на жертвата, живее с двете си деца в дома на обвиняемия, тъй като няма друго жилище. В момента тя и пострадалото момче са в болница, като вече са предприети мерки за закрила на семейството, за което ще бъде осигурено и общинско жилище.

Пред Районния съд 61-годишният мъж заяви, че съжалява за сторено, че обича жената, с която живее на съпружески начала, както и двете й деца, и би искал да работи, за да им осигури средства.

Районният съд в Генерал Тошево прие, че от събраните до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение, че Костадин Д. е извършил престъпленията, за които са му повдигнати трите обвинения, както и че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши нови престъпления, поради което му наложи мярка "задържане под стража".

Мъжът е направил и самопризнание, което се потвърждава от събраните свидетелски показания и заключението на съдебно- медицинската експертиза.

При постановяване на най-тежката мярка за неотклонение Районният съд в Генерал Тошево отчете факта, че за всяко едно от трите повдигнати обвинения е предвидено наказание лишаване от свобода, както и обстоятелството, че мъжът и пострадалото момче живеят в едно жилище, което поставя детето в пряка зависимост от обвиняемия. Отчитат се и събраните по делото данни, които сочат, че обвиняемият и друг път е нанасял побои над детето и е проявявал жестоко отношение към него.