/ IStock
Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне 5 симптома на COVID-19 у пациента. Това предлага НЗОК като промяна в Националния рамков договор, изпратен до Българския лекарски съюз.

Сред симптомите, които ще бъдат основание за издаване на направление, се изреждат - температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия - това е мускулна болка, кислородно насищане под 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

Джипитата възразиха срещу многото критерии, здравният министър им напомни, че те са тези, които са предложили поне 4 от изброените симптоми, предложенията им са взети под внимание и са вкарани в анекса с НЗОК..

От Здравната каса пък още не са се изказали по сблъсъка на тези, но и без тяхното виждане по въпроса изводите се набиват на очи.

Въпросните 5 симптома всъщност не са минимумът, а направо максимумът - почти всички възможни, за които можете да се сетите при боледуване при COVID-19. Може би само за стомашно разстройство и хрема не са се подсетили от НЗОК.

И авторите на предложението, и авторите на текста за безплатния PCR добре знаят, че повечето пациенти с COVID-19 имат налице едва по два-три от изброените симптоми, но това не ги прави по-малко болни от коронавирус.

Ако има такива късметлии, които да са развили всичките 5 симптома, те вече няма да се нуждаят от PCR, а направо от болнично лечение и ще са с единия крак в интензивното.

Нека си представим набързо пътя до мечтаното направление за тест.

Разболяваме се от нещо, ковидоподобно. Броим със затаен дъх симптомите. И понеже не можем да ги докараме до 5 на брой, чакаме. Минават ден, два, пет, десет. Нямаме болничен, защото нямаме PCR, не можем да отсъстваме от работа, но все не можем да ги докараме до цели 5 симптома, за да получим заветния талон за безплатен тест.

Преброили сме само една нищо и никаква температура, която не мърда от 39 градуса, задухът и кашлицата, слава богу, вече са налице, болки в мускулите също са ни налазили. Ама дотам - едва 4 симптома успяваме да преброим. А проклетото обоняние или вкус все така не ще да ни изостави.

После плащаме 120 лева за заветния PCR, но много късно за озаптяване на болестта, защото междувременно вече не можем да дишаме и да се повдигнем от леглото, и още преди да дочакаме резултата, близките са повикали линейката. В зависимост от нейното пристигане и от местата в болницата, може и да ни включат на кислороден апарат с вече необратимо увредени бели дробове.

Изходът не е особено оптимистичен, но пък сме спестили пари на Касата за един изстрадан PCR.

Има някакъв шанс и за щастлив развой на подобна животозастрашаваща ситуация и той е един-единствен - болният или джипито да излъжат в името на живота, за който навреме направеният PCR се превръща във входен билет, последван от правилна диагностика и бързи мерки за лечение.

Накрая ще се окаже, че безплатният PCR, за който ще ни издава направление личният лекар, ще си остане само да фигурира записан в анекса на Здравната каса, като право на здравноосигурения пациент, но по него разход няма да бъде отчетен.

Защото хората ще предпочетат да си плащат на частните лаборатории, както и досега, само и само да имат надеждата да се излекуват. Тези, които могат да си го позволят.

Другите ще броят симптомите и ще продължат да ходят на работа болни и пръскащи зараза. Докато още могат да ходят.