Безконтролното преминаване на границата на животни е нарушение на правилата на ЕС
Безконтролното преминаване на границата на животни е нарушение на правилата на ЕС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Предвиденото от фермерите безконтролно преминаване на животни от една държава в друга, членки на ЕС, е грубо нарушение на европейското законодателство. Това се посочва в становище на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) след обмен на информация между официалните ветеринарни власти на България и Гърция.

Съгласно европейското законодателство такова действие е недопустимо според разпоредбите на Ветеринарно-санитарния кодекс на Световната организация на здравеопазване на животните. При нарушаване на националната граница на Гърция ветеринарните власти на тази страна могат да конфискуват животните и да ги унищожат или незабавно да ги върнат на територията на България.

Безконтролното придвижване на животни с неизяснен здравен статус може да доведе и до възникването на заразни болести на територията на двете страни, уточняват от Националната ветеринарномедицинска служба. Съгласно европейското законодателство животни от една държава в друга, членка на ЕС, могат да преминат само ако са съпроводени от ветеринарномедицински сертификат, издаден от компетентния ветеринарен орган в страната, от която произхождат животните.