/ БГНЕС
Тоталната подмяна на състава на Националния съвет на БСП е факт.

От ръководството на партията отпадна президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев. Той не беше избран в новия пленум на партията за първи път.

Наред с него гласове, за да влязат в състава на новия НС, не събраха и редица знакови имена в БСП -  Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов, Валери Жаблянов.

Това стана ясно от обявените резултати след гласуването на социалистите тази нощ.

Снощи пък друг бивш лидер на левицата - Михаил Миков, си направи отвод и се отказа от участие в червения пленум.

Най-много делегатски гласове е събрал социалистът Крум Зарков, който е и единственият избран по правилата, тоест е събрал повече от половината от гласовете на всички гласували делегати - 902. Никой друг не е минал бариерата от 452 гласа, затова бе решено да бъде попълнен състава на пленума по вишегласие.

След Зарков по брой гласове се нареждат Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков.

Георги Гергов влиза в състава като делегиран представител от пловдивската структура, а Дора Янкова като лидер на Обединението на жените социалстки.

Основният противник на Корнелия Нинова на преките избори за лидер на партията Кирил Добрев също влиза в червения пленум. Деница Златева, Румен Овчаров, Крум Дончев, Весела Лечева, Драгомир Стойнев също ще участват в новия Национален съвет.

От младежката листа пък влязоха евродепутатката Цветелина Пенкова и дъщерята на Румен Овчаров - Теодора.

На конгреса бе избран и председател на Общопартийната контролна комисия. Балотаж се проведе между сегашната председателка Валя Богданова и Емил Войнов, който беше шеф на партийната ЦИК за прекия избор. В крайна сметка Войнов спечели, след като се проведе явно гласуване в залата.


Изборите за нов Национален съвет бяха тази нощ, броенето на бюлетините продължи с часове, а резултатите вместо да бъдат обявени сутринта, станаха ясни чак по обяд.

Новият Национален съвет е съставен от общо 185 души. 32 от членовете му са делегирани представители от областните структури. По право влизат лидерите на младежкото обединение, на жените и на ветераните. 37 места в Националния съвет са от квотата на младежката организация.