Без барбекю и бира, за да нямате проблеми с дебелото черво
Без барбекю и бира, за да нямате проблеми с дебелото черво / Thinkstock/Getty Images
Без барбекю и бира, за да нямате проблеми с дебелото черво
77872
Без барбекю и бира, за да нямате проблеми с дебелото черво
  • Без барбекю и бира, за да нямате проблеми с дебелото черво

Барбекюто и бирата са сред основните фактори за появата на тежки заболявания на дебелото черво. Няма обаче да се запазим по-здрави, ако намалим или временно се откажем от скарата или пивото. За да има положителен ефект, е нужно да не консумираме месо от барбекю или бира в продължение на 15 до 20 години.

Това съобщи в интервю за Дарик един от най-добрите гастроентеролози в България д-р Пламен Пенчев.

Като други рискови фактори медикът посочи консумацията на червено месо, обездвижването, както и тютюнопушенето. Въпреки това специалистът отбеляза, че една от болестите в неговата област - язвеният колит - е доказано, че се среща по-често при непушачите:

„Понякога симптомите могат да са съвсем дискретни - пациентът отива, правят му се изследвания и тогава започва да търси лекарска помощ, което обикновено е късен стадий и тогава лечението вече е по-трудно, понякога и невъзможно, ако се касае за злокачествено заболяване. Най-важните симптоми са кървене от бялото черво, редуване на запек с диария или пък само диария, която е продължила повече от 3-6 месеца".

По думите на д-р Пенчев генетиката има определено значение за развитието на тези заболявания, но начинът на хранене и на живот също има значение: „Основните рискови фактори това е застоялият начин на живот, свързан с по-малко движение и прехранването с храни, които съдържат червено месо. Американците вече изчислиха, че трябва да се откажат от барбекюто и бирата, но това трябва да се случи поне за 15-20 години, за да има ефект. Това не е едномоментно състояние. Ако се спазва безмесна диета дълго време, се счита, че ще се намали заболеваемостта от рак на дебелото черво".

Един от най-добрите гастроентеролози в България подчерта, че червеното месо има значение за предразположение към развитие на доброкачествения и след това злокачествени новообразувания. Тютюнопушенето също. „Има една уловка, една от болестите, които се среща по-често при непушачите - язвения колит. Разбира се, това не се отнася за болестта на Крон, където рискът е по-голям. Съветваме пациентите, ако са пушили, да спрат да пушат. Тютюнопушенето е рисков фактор за повечето заболявания", добави д-р Пламен Пенчев.