„Берета Трейдинг” ще плати 100% загубите на стопаните
„Берета Трейдинг” ще плати 100% загубите на стопаните / netinfo
Министър Мирослав Найденов
54722
Министър Мирослав Найденов
  • Министър Мирослав Найденов

Земеделските стопани, чийто земи са в района на „Петолъчката” ще могат от до два дни да започнат да прибират посевите си. Това заяви днес в Лозенец министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов.

Четири комисии от земеделските служби от днес  оценяват по методика колко процента са загубите. „Всичко, което земеделските производители претендират като по-малка реколта, като унищожена реколта ще бъде поето на 100% от фирмата, собственик на взривните военни складове край пътен възел Петолъчката - „Берета трейдинг”. Държавата няма финансово да обезщетява стопаните, а се ангажира с изготвянето на оценката, с изготвянето на протоколите и организирането на комисиите за оценяване на щетите”, допълни земеделският министър.

Ако има претенции от страна на собствениците на земи или от фирмата те ще се договарят, уточни още Найденов. Продължава работата на армията. Земеделските площи в района са около 7000 декара.

Силна експлозия избухна около 14.40 ч. на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси, който се намира между пътен възел Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. Трима души бяха обявени за мъртви, след като сапьори успяха да огледат епицентъра на взрива. Работниците били на смяна именно в склада, който се взриви. 18 души пострадаха.

Още новини от Сливен