Бензинът поскъпва от 1 януари
Бензинът поскъпва от 1 януари / netinfo

Средно с 12 стотинки ще поскъпнат бензините от следващата година, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. От 2007 година с акциз от 2,20 лева ще се облага и домашната ракия, а когато надвишава количеството от 30 литра на домакинство, налогът ще е 4,40 лева.

От 1 януари с акциз ще се облагат и електроенергията, въглищата и коксът, когато се използват за промишлени нужди. Налогът за електричеството ще е 1 лев за мегаватчас. На задължителна регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове ще подлежат търговците и производителите на електричество и въглища.

Агенция "Митници" ще води регистър за тези лица, в който освен името, седалището, адресът и единният идентификационен код ще се вписват и видовете акцизни стоки, подлежащи на облагане. Когато са изпълнени условията за регистрация и документите отговарят на изискванията, началникът на митницата ще се произнася по него в едномесечен срок от постъпването му. Когато не отговарят на изискванията, в 14 дневен срок търговецът ще бъде уведомяван за нередностите и също в двуседмичен срок ще трябва да ги отстрани. Законът предвижда движението на акцизни стоки под режим отложено плащане, в който се включва пренасянето на стоки от един до друг данъчен склад на територията на страната или в друга държава от Европейския съюз.

С глоба от 1000 лева ще се наказват физическите лица, които се опитат да избегнат плащането на акциз, за фирмите санкцията е 2000 лева, а при повторно нарушение наказанието ще е в двоен размер.