Белгия плаща транспортирането на телата на загиналите в Лиеж българи
Белгия плаща транспортирането на телата на загиналите в Лиеж българи / cнимка: Reuters

Местните власти в Лиеж са поели ангажимент за транспортирането на телата на българите, които загинаха при срутването на сграда в града. На 27 януари след газова експлозия в белгийското градче се срутиха две здания. Под отломките бяха извадени телата на четирима българи, за които се установи, че са от търговищкото село Пробуда.

Белгийците са поели разходите за транспорт до София. Това е станало ясно след проведена среща от страна на кмета на община Търговище Красимир Мирев с българския посланик в Белгия Христо Георгиев, който разговарял с властите в Лиеж.

Община Търговище се ангажира да поеме разходите от София до Пробуда, както и всичко необходимо по погребенията, уточни от Брюксел кметът. Междувременно е получено потвърждение, че е разпознато тялото и на сина на загиналия Сергей - Валентин.

Две пететажни жилищни сгради рухнаха сутринта на 27 януари в белгийския град Лиеж. Двата блока в центъра на Лиеж се срутиха часове след като бил чут силен взрив. Експлозията била предизвикана от изтичане на газ. Нанесени бяха щети и на няколко съседни сгради, за които имаше реална опасност също да паднат.