БДЖ затяга мерките срещу гратисчии
БДЖ затяга мерките срещу гратисчии / netinfo

Шестима младежи са прескачали тази сутрин жп-линиите на Централна гара -София, за да избегнат предварителната проверка на билети, която въведе БДЖ, и са се качили без билети. Други десет пътника от сутринта са били върнати да си купят билети, съобщиха от Български държавни железници.

Компанията очаква частично завишение на приходите след въвеждането на предварителната проверка. Петдесет процента от пътниците, които използват т. нар. работнически влакове, пътуват гратис. Най-големи са загубите на компанията от сутрешните и вечерните курсове на пътническите влакове по крайградските линиите - Лакатник, Мездра, Перник и Ихтиман.

"Български държавни железници" ЕАД се присъединяват към инициативата на Министерството на вътрешните работи за провеждане на Национален ден на превенцията на 29 септември. В тази връзка, железопътният превозвач ограничава чрез заграждения достъпа до втори перон в Централна гара - София и извършва предварителна проверка на превозните документи. От втори перон потеглят пътническите влакове по основните проблемни направления, а именно София - Септември, София - Перник и София - Своге. Предварителната проверка на билетите няма да отмени проверките на превозните документи в самите влакове.

Пропускателните пунктове са разположени в подлеза в Централна гара София при двата изхода към втори перон. При загражденията дежурят служители на БДЖ, които проверяват дали пътниците имат билет или карта за пътуване. Свободно се допускат до перона само гражданите, които трябва да изпратят свои пътуващи близки.

Тази допълнителна проверка на превозните документи не налага необходимостта от това, пътниците да идват в гарата по-рано, за да изчакват преминаването си през пропускателния пункт, посочват от компанията. В случай на увеличаване броя на пътниците за даден влак, при загражденията ще бъдат насочени допълнителни проверители, за да се гарантира бързото обслужване на клиентите.

БДЖ припомня, че превозният документ представлява застраховка на пътника.