БДЖ работи усилено за намаляване на проблемите с жп транспорта
БДЖ работи усилено за намаляване на проблемите с жп транспорта / DarikNews.bg, архив
БДЖ работи усилено за намаляване на проблемите с жп транспорта
91188
БДЖ работи усилено за намаляване на проблемите с жп транспорта
  • БДЖ работи усилено за намаляване на проблемите с жп транспорта

До края на годината проблемите с влаковете на БДЖ ще намалеят значително. С влизане в сила на новото разписание ще се направят промени, с които ще се оптимизира използването на наличните локомотиви и мотрисни влакове. Това обаче не означава намаляване на броя превози, категорични са от БДЖ. Цялостно подобрение на услугата ще се усети в средата на следващата година, след като бъдат осъществени планирани ремонти на 30 локомотива и няколко дизелови мотриси.

По-малко закъснения на влаковете обещават от БДЖ с влизането в сила на новия график за движение, каза Ивайло Георгиев от железниците.

"Очакваме с влизането в сила на новия график от декември голяма част от проблемите да бъдат разрешени и постепенно закъсненията да започнат да намаляват. От закъснения никой не е застрахован, не можем да кажем, че няма да ги има, но ще се постараем що се отнася до подвижен състав, драстично да бъдат намалени закъсненията", посочи той.

В графика за следващата година ще бъде направена нова организация на движението на наличния състав.

От БДЖ коментираха, че това няма да се отрази на обема превози и броя влакове в разписанието. Освен това до тогава трябва да приключат и аварийните ремонти на локомотиви от последните седмици.

"Стараем се да отстраняваме често възникващите аварии, предприели сме действия и за извършване на доста големи ремонти през следващата година, включително отремонтиране на локомотиви в чужбина. Надяваме се през следващата година значително до подобрим обслужването", каза още Георгиев.

В края на годината започват големи ремонти на 30 локомотива и няколко дизелови мотриси, а ефектът от тези действия върху разписанието на влаковете ще се усети в средата на следващата година.