влак инцидент
влак инцидент / БДЖ

България е на финала да закупим втора ръка 70 вагона от Германия, съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред депутатите от ресорната комисия по транспорт.

"Ние трябва да мислим в посока най-бърза възможност за внасяне на подвижен състав-нов или втора употреба. Има осигурени втора употреба 70 вагона от Германия”, добави той.

Увеличават се заплатите на работещите в железницата с близо 20%

Гвоздейков увери, че вагоните макар да са втора ръка, са в перфектно състояние.

Министърът поясни, че БДЖ към момента е обект на санкции, защото не може да изпълни необходимия ангажимент и не може да достигне нивата за превоз на пътници.

“Причината е недостиг на достатъчно подвижен състав, който да изпълни този ангажимент. Трябва да мислим в посока най-бърза възможност за реализиране, тоест да бъде внесен подвижен състав-нов или втора употреба”, подчерта Гвоздейков, след което уточни, че “Дойче бан” са отворили възможността за разговор.

БДЖ ще получи десет нови електрически локомотива

“Осигуриха последващи средства-от там могат да бъдат отделени технически ресурси, които са в експлоатация и имат лукса да отделят за нас възможността за най-бърза модернизация и допълнение и в кратки срокове. Дори в момента екип на БДЖ правят подбора на самия подвижен състав, а информацията която получавам е положителна и сделката върви към финал, спазвайки всички процедури по Закона за обществени поръчки”, обясни Георги Гвоздейков.

Той отбеляза, че с помощта на немското посолство са успели да преговорят преференциални условия на покупка, обслужване, доставка на новите вагони.
БГНЕС