БЧК пренасочва част от помощите към Добрич
БЧК пренасочва част от помощите към Добрич / снимка: БГНЕС
БЧК пренасочва част от помощите към Добрич
73356
БЧК пренасочва част от помощите към Добрич
  • БЧК пренасочва част от помощите към Добрич

Голяма част от хуманитарната помощ от Българския червен кръст се пренасочва към Добрич, където обстановката остава изключително тежка. Това заяви пред Дарик председателят на дружеството Христо Григоров, като поясни, че се изпращат химически тоалетни и дезинфекционни средства, тъй като по къщите и улиците в града все още има много вода.

По думите му варненският квартал „Аспарухово” постепенно се възстановява и доброволците започват да описват част от щетите, а след това БЧК ще предостави на най-нуждаещите се печки и хладилници.

Според Христо Григоров обстановката в Добрич остава критична, тъй като водата няма къде да се оттича. Той допълни, че освен най-необходимите помощи, към града са изпратени и химически тоалетни и дезинфектанти и санитарни материали.

„Ние ща насочваме от тук нататък към Добрич – химически тоалетни там, където хората не могат да влязат в домовете си. Докато „Аспарухово” беше апокалиптично, но водата бързо се изтече, в Добрич водата няма къде да се изтече. Тя просто седи и това крие много големи опасности”, заяви той.

Григоров посочи още, че към момента екипи на Червения кръст правят частична оценка на щетите в квартал „ Аспарухово”, но основната задача е на отговорните държавни институции.

„Улиците са почистени, но вече се работи много активно в отделните домакинства. Аз вярвам, че до 3-4 дни ще се възстанови ритъма на живот. В момента правим оценка на щетите, за да може БЧК да прецени колко печки, колко хладилници, какво е състоянието. Голямото оценка за възстановяване на къщите и тези големи щети, това е въпрос на държавата”, посочи шефът на организацията.

Към момента над 180 000 лева са събрани чрез инициативата на Червения кръст за подпомагане на пострадалите от наводненията. Желаещите могат да изпратят пари по откритата банкова сметка или чрез смс на номер 1466.