ББЦ е финансирана незаконно от Цветан Василев, твърди Яне Янев
ББЦ е финансирана незаконно от Цветан Василев, твърди Яне Янев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„България без цензура" е 100% финансирана с мръсни пари, които са с недоказан произход и в особено големи размери. Това твърдение направи в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев, който подаде сигнал до прокуратурата.

Според сигнала Цветан Василев е финансирал политическа партия със средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

На въпрос откъде е получил документите Янев отговори, че предполага, че е от човек, който е бил много близко до Цветан Василев и Николай Бареков.

„Преди два дни разгледахме няколко автентични документа и решихме, че трябва да внесем сигнал в прокуратурата. Не сме дали гласност на съдържанието, защото става въпрос за следствена тайна. Но прокуратурата трябва да си свърши работата в кратки срокове", подчерта Янев.

Той обясни, че финансовите трансфери между двамата са се осъществявали от посредник.

„Ежемесечно посредникът е отивал при банкера и му е посочвал исканите суми от Бареков. Има солидни доказателства за това. Сумите са големи. Посредникът е физическо лице", заяви още Янев.

Яне Янев разясни и как е осъществявана медийната политика на партията. По това перо документите, с които разполага Янев, показват, че средствата са над 2 милиона лева. „Тези пари са внасяни в рекламна агенция, която е превеждала законово пари към медиите", каза лидерът на РЗС.

„В други документи пише 550 000 за къща", даде пример Янев.

По думите му има и други трансфери, които са за чисто партийна работа. „Сумите са във възходяща тенденция. Колкото повече са наближавали изборите, толкова повече се е качвала сумата. Най-малката сума е 300 000 на месец", каза Янев.

Според него най-потърпевши са българските граждани и вложителите в КТБ.

„Изключително опасно е в европейска държава да има партии, които да се финансират незаконно. Партията на Бареков е създадена и финансирана от КТБ. Смятам, че трябва да се сложи край на този фарс. Вкарват се корумпирани типове в политиката и след това им се дърпат юздите", заяви още Янев.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков отрече да е получавал пари от Цветан Василев за финансиране на партията си.

В телефонно интервю за Нова телевизия Бареков коментира, че зловещ, много добре съчинен сценарий, цели изваждането на "България без цензура" (ББЦ) от предстоящите избори, която се оказала неудобна за статуквото.

"Сценарият, който унищожи КТБ, сега е задействан и срещу мен. Същите хора, които разбиха българската банка, сега целят да разбият партията по изкуствен път и да ни извадят от изборите", каза още лидерът на ББЦ.

"Вчера Яне Янев снася някакъв измислен сигнал, кой знае къде съчиняван. Внесен е от името на РЗС, а днес вече съм извикан на разпит, за да коментирам глупостите на този политик", коментира Николай Бареков.

Източник: NovaNews.bg