Бащата на убитата Яна: Съжалявам, че няма смъртно наказание
Бащата на убитата Яна: Съжалявам, че няма смъртно наказание / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бащата на убитата Яна: Съжалявам, че няма смъртно наказание
60963
Бащата на убитата Яна: Съжалявам, че няма смъртно наказание
  • Бащата на убитата Яна: Съжалявам, че няма смъртно наказание

Софийският градски съд даде ход на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Обвинен за жестокото престъпление е 35-годишният Николай Русинов-Чеци.

Най-тежкото наказание за убиеца на дъщеря им поискаха родителите на Яна минути преди да започне делото. Те предявиха граждански искове на стойност 400 000 лв. за нанесени неимуществени щети от страна на обвиняемия.

Да свидетелства по делото беше призован и рапърът Спенс, който заяви, че в нощта на убийството е имал концерт в Борисовата градина. Освен него много приятели на Николай Русинов и Яна Кръстева дойдоха да дадат показания.

"Съжалявам само, че в зората на демокрацията президентът Жельо Желев отмени смъртното наказание. Това трябваше да си остане за особено тежки случаи като нашия, като сестрите Белнейски, като момченцето в Шумен. За такива особено тежки случаи трябва да има смъртно наказание. Едно е да убиеш човек при катастрофа, всеки водач е потенциален убиец, а това - по особено жесток начин да отнемеш живота на едно дете, не мога да го коментирам. На такива хора трябва най-тежкото наказание". Това бяха думите на бащата на убитото момиче Явор Кръстев минути преди да влезе в залата. Той допълни, че до момента следствието си е свършило перфектно работата и изрази надежда доказателствата срещу Николай Русинов-Чеци да издържат в съда.

Явор Кръстев каза още, че е убеден, че именно Чеци е убиецът на Яна.

В началото на първото заседание съдът, председателстван от Снежана Кьосева, прие гражданските искове на родителите на убитото момиче - Явор и Росица, в размер на 400 000 лева, и отхвърли тези на брат й и сестра й в размер на 100 000 лева.

Защитникът на Николай Русинов - адвокат Иво Найденов, поиска делото да бъде върнато на прокуратурата заради несъответствията в обвинителния акт. Магистратите отказаха, тъй като според тях не е нарушено правото на защита.

Чеци посочи пред съда, че разбира повдигнатото му обвинение, но ще даде обяснения на по-късен етап от съдебния процес. Майка му Емилия Русинова заяви, че е убедена в невинността му: "Ще се боря синът ми да може да докаже, да има правото да докаже каква е истината".

Бащата на убитата Яна Съжалявам че няма смъртно наказание
netinfo

Яна Кръстева беше намерена изнасилена и убита в столичната Борисова градина на 10 юли 2011 г. Според обвинението смъртта на младата жена е причинена по особено жесток и мъчителен начин. Обвинен за жестокото престъпление е 35-годишният Николай Русинов-Чеци.

Първоначално за убийството на Яна беше арестуван клошарят Пламен Трифонов, който обаче по-късно беше освободен заради липса на доказателства. През април 2012 г. разследващите задържаха Николай Русинов. В началото той беше разпитван единствено като свидетел, до момента, в който австрийска експертиза доказа категорично, че пет от намерените върху тялото на жертвата косми са негови.

Русинов отрича категорично да е замесен в убийството и твърди, че половият контакт между него и девойката е бил доброволен.

Бащата на убитата Яна Съжалявам че няма смъртно наказание
netinfo