Баща на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за касиране на президентския вот
Баща на депутат от ГЕРБ е докладчик по делото за касиране на президентския вот / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдия Ненков няма да си направи отвод по делото за касиране на президентския вот
47154
Съдия Ненков няма да си направи отвод по делото за касиране на президентския вот
  • Съдия Ненков няма да си направи отвод по делото за касиране на президентския вот

Конституционният съд е образувал дело по искането на 71 депутати от 41-ото Народно събрание за обявяване за незаконен избора на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент на България.

Един от докладчиците по делото е съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Другите двама са Емилия Друмева и Благовест Пунев.

Пред Дарик конституционният съдия Румен Ненеков съобщи, че председателят на институцията е посочил кои да са докладчиците по делото и поясни, че няма да си направи отвод по делото.

"В Конституцията пише, че по правило ние трябва да сме хора с висок морал и единствено да се подчиняваме на Конституцията, не на симпатии", коментира Ненков и допълни: "Това, че синът ми е в ГЕРБ, а друг е назначен от президент или е бил в някоя партия, това не означава, че сме заинтересовани от изхода на заседанието. По същия начин трябва да търсите кой с кого е роднина и кой го е назначил в Конституционния съд. Няма основание да си правя отвод".

Във вторник депутати на БСП, ДПС и Атака внесоха искане до съда да се произнесе по законността на вота за президент. Сред мотивите са нарушения на изборния процес, опорочена тайна на вота, забранителни списъци за гласуване, отнели правото на глас на хиляди граждани, участието на МВР шефа Цветан Цветанов в изборната кампания.

Четете интервюто с Румен Ненков тук