Баща и син са подпалили пожара в Ивайловградско
Баща и син са подпалили пожара в Ивайловградско / netinfo

Санкции между 2 и 6 хиляди лева предвиждат да налагат пожарникари и полицаи в Хасково при умишлени палежи. Намеренията им бяха обявени след задържането на баща и син подпалили пожара в района на ивайловградските села Долно Луково и Мандрица снощи. Семейството от Пловдив е било в гората на риболовен излет.

Хвърлена на пътя цигара е причината за другия голям пожар, разпрострял се снощи на 5 хиляди декара.

Семейство от Пловдив, дошло на риболовен излет на брега на Бяла река край Ивайловград, е запалило пожара, който унищожи 649 декара широколистна гора от държавния горски фонд между селата Долно Луково и Мандрица. Жителка на село Долно Лукова е сигнализирала снощи за пожара. При оперативни издирвателни действия полицаите са задържали баща и 23-годишния му син. При разпита в присъствие на медицинско лице се установява, че младият мъж има параноидна шизофрения. По думи на близките му на ден той пушел по 6-7 кутии цигари. Страда и от каустрофобия. Той е освободен и по предварителни данни ще му бъде наложена мярка парична гаранция или подписка.

Заради близостта на пожара до границата от Гърция бяха изпратени огнеборци и хеликоптер да помогнат на българските пожарникари, гранични полицаи и служители на местното полицейско управление в Ивайловград при локализирането на пожара. В гасенето се включиха и над 100 човека местно население. От тази сутрин огнеборци и 60 военнослужещи патрулират в района на пожара.

Установена е причината и за другия голям пожар, който обхвана 5 хиляди декара гори и лесонепригодни площи източно от Тополовград в посока Стара Загора. Огънят е тръгнал от хвърлена от преминаващите автомобили цигара в канафка.

Изключителни загуби е претърпяла държавата през последния месец. Само пожарната е изразходвала един годишен бюджет от началото на юли, съобщи директорът на Областна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. 70 хиляди лева за горива са изразходвани при пожарите през изминалите дни от пожарникари и полицаи.