Барозу препоръча да запазим темпа на реформите
Барозу препоръча да запазим темпа на реформите / netinfo

България има капацитета да се справи с оставащите проблеми свързани с членството й в ЕС. Това заяви в София председателят на Европейката комисия /ЕК/ Жозе Мануел Дурау Барозу. „Имате още работа, не се отпускайте” – това беше посланието на председателя на ЕК към българското правителство и общество.

По време на пресконференцията в Министерския съвет, председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жозе Мануел Дурау Барозу подчерта, че България трябва да запази темпа на реформите.

Българският народ много добре знае, че нещата тук не са идеални, допълни Барозу. Въпреки това, той подчерта, че Докладът за готовността на България да стане член на ЕС е бил честен и обективен. През изминалите няколко месеца вие работихте упорито и съм убеден, че заслужавате членството си в ЕС, каза още председателят на ЕК.

Еврокомисарят Оли Рен призова страната да продължи реформата в съдебната система. По думите му, механизмите за подпомагане на страната ни описани в доклада на ЕК са стимул за продължаване на реформите. Същото определение Рен даде и на предпазните клаузи, които могат да се задействат до 3 години от членството ни, стимул, който ще гарантира бъдещия прогрес на страната ни.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че България трябва да покаже, че може да бъде предсказуем партньор на ЕС. Не бива да се самоуспокояваме, утре работата продължава, добави Станишев.