Баронеса Лъдфорд пристига в петък да подкрепи медиците
Баронеса Лъдфорд пристига в петък да подкрепи медиците / netinfo

Баронеса Сара Лъдфорд ще се включи в шествието на 9 февруари в подкрепа на българските медицински сестри в Либия. Тя е заместник-председател на Комисията по правата на човека в Европейския парламент и е поканена за събитието от евродепутати на ДПС и НДСВ, тъй като е член на групата на либералите в ЕП.

Баронесата ще пристигне в петък от Прищина, където заедно с депутати от групата на либералите има срещи за статута на Косово.

Говорителят на НДСВ и евродепутат Станимир Илчев, който е част от екипа в Прищина, коментира за Дарик, че очаква Сара Лъдфорд да вземе активно участие не само в проявите у нас в петък в подкрепа на медиците ни.

Очакваме по-нататък тя да бъде един от най-добре подготвените застъпници на българския интерес по казуса с процеса в Либия, защото нейните възможности са доста големи, коментира Илчев. Той обясни, че баронеса Лъдфорд предпочита да установява преки контакти с ключови фигури на самото място на събитията, да влиза в пряка кореспонденция с тях и да формулира много убедителни позиции пред различните институции на Европейския съюз.

В деня, в който се навършват 8 години от ареста на сестрите, Националната кампания “Не сте сами” организира молебен за здравето и спасението на Българките. Шествието тръгва от НДК в 17.30 часа, а молебенът започва в 19 часа на специална сцена пред катедралния храм "Свети Александър Невски".