Бариерите към Румъния отпаднаха, браздата остава
Бариерите към Румъния отпаднаха, браздата остава / netinfo

След приемането на България и Румъния в Европейския съюз граничните бариери между двете държави отпаднаха, но браздата ще продължи да се разорава, поддържа, охранява и контролира. Това съобщиха за Дарик от Регионалната гранична служба в Русе.

Дължината на сухопътната граница със северната ни съседка е 140 километра. Линията отделя областите Добрич и Силистра от Румъния. Сухоземният участък се охранява и поддържа въз основа на конвенция между България и Румъния от 1978 година.

За последен път браздата и граничните знаци са били обновени през месец ноември 2006 година, съобщават от службата. За това са изготвени съответните протоколи до граничните дирекции в София и Букурещ.

Полосата се разорава регулярно с трактори, зачислени на граничните полицейски участъци в Ген.Тошево и Силистра. Освен това служителите от двете служби имат за задача да осигурят ремонт и пребоядисване на граничните знаци. Те представляват пирамиди с височина около метър и са 669 на брой по цялото протежение на границата. За целта се привличат и експерти по геоинформационна дейност от дирекция „Гранична полиция” и други институции.

През последните 2-3 години са били предотвратени 12 опита за нелегално преминаване на сухоземната граница с Румъния. На полосата край Силистра все още стои металната ограда, поставена в средата на 80-те години от кметството там. Целта била да не преминават домашни животни през държавната граница.