Бареков получил компроматните документи в бял плик, не знае откъде са
Бареков получил компроматните документи в бял плик, не знае откъде са / снимка: БГНЕС
Бареков получил компроматните документи в бял плик, не знае откъде са
74094
Бареков получил компроматните документи в бял плик, не знае откъде са
  • Бареков получил компроматните документи в бял плик, не знае откъде са

Секретните документи, с които Николай Бареков сигнализира прокуратурата, били цветни копия на оригиналите. Това заяви лидерът на „България без цензура” пред журналисти  след като се яви на разпит в Столичната следствена служба.

Бареков беше призован в следствието, за да даде обяснения във връзка с компрометиращите документи, които представи в медиите преди няколко дни. Той поясни, че става дума за цветни копия на оригинали, които „най-вероятно се намират в МВР”.

„Предадох пет броя справки, рапорти и доклади, които съдържат строго секретна информация от 90-те години от Черноморието. Там се съдържа самоличността на агент. Предал съм тези документи на прокуратурата. Получих ги, както обясних, в бял плик. Не мога да ви кажа откъде са”, заяви Бареков пред журналисти.

По-рано през деня след заседание в Министерския съвет вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че той и експертите на МВР са категорични, че оригиналните документи се намират във ведомството, а тези, които представя Бареков са фалшификати.

„За мен и колегите ми няма съмнение, че документът, който се съхранява в МВР, е автентичен. Т.е. това, което беше първоначално извадено пред медиите, е фалшификат”, заяви Йовчев.

Противоречивата информация за произхода и съдържанието на документите не беше изяснена от Николай Бареков, който обаче лаконично заяви, че съдържанието на анонимно изпратените документи му звучи достоверно и, че се надява прокуратурата да провери случая обстойно.

„Аз се надявам прокуратурата да си свърши работата, защото в тези документи има много покойници, но има и един-двама живи, един от които в момента претендира да бъде министър-председател”, каза Бареков.

Бившият журналист не пожела да отговори и на въпроса защо след като, по думите му той е получил цветни копия на оригиналните секретни справки, те се различават от тези, с които разполага МВР. Пред ден в телевизионно интервю главният секретар на ведомството разясни, че името на Бойко Борисов не фигурира в техните документи.

В края на миналата седмица Николай Бареков обяви, че разполага с „архивни извадки от досието” на Бойко Борисов, които съдържат данни за убийствата на знакови лица от прехода. Според Бареков в документа се съдържала информация и, че бившият премиер е ръководел трафика на кокаин в края на 90-те години у нас.