Бареков и Станишев били сред най-тихите евродепутати
Бареков и Станишев били сред най-тихите евродепутати / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на ББЦ Николай Бареков и бившият председател на БСП Сергей Станишев са в дъното на класация за най-активните евродепутати. Сайтът MEPranking.eu следи изказванията, докладите, позициите, въпросите и декларациите на всичките 751 членове на ЕП.

Общият резултат на Бареков е едва 37 точки, които му отреждат 744-то място.

По отделните елементи представянето на бившия зам.-председател на групата на Европейски консерватори и реформисти варира от предпоследното 750-то място (по зададени въпроси) до 517-то (по доклади и декларации), допълва бТВ.

В миналото Бареков многократно подчертаваше, че е изключително зает с работата си в ЕП. Макар и да е шеф на Партията на европейските социалисти, Сергей Станишев също е на незавидно място - 725-то. Най-скромен е бил в произнасянето на речи. За сравнение, изместилият го с прословутото вече 15/15 Момчил Неков е цели 125 места нагоре, а по зададени въпроси е даже в „златната среда".

Между Бареков и Станишев в класацията на MEPranking е Андрей Новаков от ЕНП/ГЕРБ, който е 737-ми.

Най-активните български евродепутати са Искра Михайлова от АЛДЕ/ДПС (156-то място), Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ (190-то място) и Ангел Джамбазки от ЕКР/ВМРО (239-то място).
Най-активни в целия Европарламент са Никола Капуто и Марк Тарабела от левицата и националистката Мара Бизото.