Банков чиновник обслужвал Валентин Димитров в австрийската банка
Банков чиновник обслужвал Валентин Димитров в австрийската банка / netinfo

Конкретен банков чиновник основно е обслужвал бившия директор на "Топлофикация” - София Валентин Димитров в австрийската банка, където разследващите намериха близо 4 млн. евро. Това научи БТА от източници в следствието.

Банковият служител е призован като свидетел по първото дело срещу Димитров на 28 август в Районния съд в София. Делото е разпределено на съдия Станчо Димов.

На 6 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Димитров. Той е обвинен за това, че от 2000 година до задържането му на 4 юли 2006 година, не е декларирал пред БНБ преводи на валута по неговата лична сметка и тази на фирмата му "Про Марк" в банка в австрийския град Куфщайн. Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 милиона евро.

Прокуратурата е призовала банковия служител, за да потвърди пред съда, че е обслужвал сметките на Димитров. От документите, с които са пращани пари по сметките в Австрия, става ясно, че като основание за някои от преводите е записано "комисионна". Според друга предварителна информация от разследването, с парите от сметките са купувани ценни книжа.

От съда потвърдиха, че съдебната поръчка по призоваването на австриеца, който трябва да свидетелства пред съда, е направена и на 19 юли е била изпратена за Австрия.

Като резервни дати за делото в СРС са посочени 3 октомври и 7 ноември. Според последните промени в НПК, австриецът може да бъде разпитан и по видеоконферентна връзка. Той вече е давал обяснения пред разследващите. По делото има поръчани счетоводни и банкови експертизи.

Проверка на БТА установи, че в Куфщайн - в западната австрийска провинция Тирол, има около 20 банки. Част от тях са местни, а други са клонове на големи банки. Според непотвърдена информация, сметките на Димитров и фирмата му са в австрийска банка от национален мащаб.

Срещу Димитров има повдигнати обвинения за пране на пари и за длъжностно присвояване от "Топлофикация", но по тези обвинения все още няма внесени обвинителни актове.

Очаква се след края на съдебната ваканция, през есента, прокуратурата да внесе и обвинителния акт срещу Димитров за длъжностни присвоявания от "Топлофикация", а след това и този за пране на пари.