Банкер отнесе рекордна глоба за сексуален тормоз
Банкер отнесе рекордна глоба за сексуален тормоз / sxc.hu
Банкер отнесе рекордна глоба за сексуален тормоз
50523
Банкер отнесе рекордна глоба за сексуален тормоз
  • Банкер отнесе рекордна глоба за сексуален тормоз

4500 лева глоби наложи Комисията за защита от дискриминация на банкер за установен сексуален тормоз на работното място. Според експертите това е най-голямата сума, налагана от комисията за подобно нарушение. Глобеният шеф на клон на финансова институция в Северна България правел неприлични предложения чрез SMS на своя подчинена, докато тя била в отпуск по майчинство, но след отказ от нейна страна, последвали заплахи, че ще бъде съкратена.

В Закона за защита от дискриминация най-високата глоба за извършване на сексуален тормоз е 2000 лева, но експертите в случая открили три форми на подобен тормоз и наложили общата глоба от 4500 лева, обясни Есен Фикри от комисията: „Един началник е писал SMS-и с неприлично съдържание на своя подчинена, докато тя дълго време не е била на работа заради отпуск по майчинство и наложихме най-високата санкция от 2000 лв. А за това, че връщайки се от работа, тя е била заплашена, че ще бъде уволнена, наложихме глоба от 1000 лева. И третото нарушение е за това, че откакто се е върнала на работа, докато бъде уволнена, тя не е можела да си върши работата, тъй като работата й е свързана с компютър и достъп до определени системи, за което се е искала парола, а тя нямала такава".

Според Фикри предвид деликатността на проблема, доказването на сексуалния тормоз е труден процес.

„Най-общо такива ситуации се случват вербално, няма свидетели на казаното, на изреченото, от друга страна и неудобството да представиш на показ един такъв деликатен въпрос, срамът и унижението да бъдеш подложен на такова отношение са фактори, които възпрепятстват подаването на такива жалби", добави Есен Фикри.

Жалби за сексуален тормоз се подават сравнително рядко, сочат статистиките на комисията.