Банда за мокри поръчки планирала удар срещу участници в сделката с Доверие
Банда за мокри поръчки планирала удар срещу участници в сделката с Доверие / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Полицията разби група за мокри поръчки, ръководена от Вальо Бореца
65763
Полицията разби група за мокри поръчки, ръководена от Вальо Бореца
  • Полицията разби група за мокри поръчки, ръководена от Вальо Бореца

Прокуратурата повдигна обвинения на група от 15 души, извършвала убийства, грабежи, рекети и жестоки побои. Ръководителите на бандата за мокри поръчки, която беше задържана при съвместна акция с МВР през вчерашния ден, са Валентин Янев, известен като Вальо Бореца и Мартин Антов - кикбоксьор от Монтана.

Членове на групата са разследвани от години, но до залавянето им се стигнало след сигнал за подготвян жесток побой над двама души. Поръчителите са известни на разследващите, но те не са сред задържаните.

Групата, ръководена от Валентин Янев-Бореца и Мартин Антов, е обвинена освен за редица грабежите, сред които отмъкнатите през 2012 година 215 000 лева от клон на банка ОББ; 14 000 лева - от пощата в Самоков, над 40 000 лева пред ИПК Родина от Радослав Найденов през 2011, 130 000 лева от Атанас Янев през 2008 година, но и за три убийства, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов: „На 22 януари 2009 година в град София е убит Йордан Цонков Цонков, по прякор Джиджи. На 10 април 2009 година е убит Кочо Радев Михайлов. На 2 юни 2008-а година е извършен грабеж, придружен с убийството на Цветан Панков. Това са някакви студени досиета, които всъщност никак не са студени. Една група, ако не бъде неутрализирана навреме, тя продължава да извършва своята дейност, продължава да я извършва все по-активно, все по-брутално и все по-често.

До ареста на групата разследващите достигат благодарение на сигнал за подготвян жесток побой над двама души, свързани със сделката за закупуването на пенсионен фонд „Доверие".

Поръчката включвала трошене на крайници на мъжете и грабеж, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров: „Става дума за бивш директор на „Информационно обслужване" АД за физическо лице, което има участие в юридическо лице, свързано със съответната сделка. На практика пресякохме извършването на тези тежки криминални престъпления, тъй като самото им реализиране можеше да постигне необратим ефект за живота и здравето на съответните лица".

От прокуратурата към момента не потвърждават появилата се неофициална информация, че групата за мокри поръчки е свързана с Антон Петров-Хамстера, който е подсъдим по делото „Октопод".

Разследващите единствено допълниха, че разполагат със сведения, че задържаните 15 души вероятно са автори и на други убийства.

Банда за мокри поръчки планирала удар срещу участници в сделката с "Доверие"
netinfo