БАН ще отбележи Деня на будителите с протест
БАН ще отбележи Деня на будителите с протест / снимка: Sofia Photo Agency
БАН ще отбележи Деня на будителите с протест
46384
БАН ще отбележи Деня на будителите с протест
  • БАН ще отбележи Деня на будителите с протест

На 1 ноември - Деня на будителяите, учените от Българската академия на науките (БАН) ще излязат на пореден протест. Поводът за шествието със свещи ще е новото намаляване на бюджета на академията. Според проектобюджета за 2012 година БАН ще получи 54 млн. лева - с 5 млн. лв. по-малко отколкото през тази година.

Ръководството на българската академия на науките поиска правителството да планира за следващата година бюджетната субсидия да бъде увеличена до 95-98 милиона лева, вместо сегашното предложение от близо 55 млн. лв.

Председателят на академията Никола Съботинов заяви, че парите тази година са били разпределени само за заплати на учените и вече са свършили. Около 750 хиляди лева не достигат до края на година за работата на Института по метеорология и хидрология: „Следващата година ще осигурим заплатите едва сигурно на 60%. Като говоря само за заплати, за нищо друго няма пари - за функциониране на инфраструктурата, за ток, за вода, отопление. Това е катастрофа за изследователските институти на академията. Ние сме единствената институция в страната, която се чуди как ще си плати заплатите за 11-ти, 12-ти месец, докато другите институции мислят за бонуси, за 13-ти заплати. Нашите специалисти, които са един от най-високо квалифицираните специалисти в страната, са докарани до такова мизерно отношение. Недопустимо е".

Академик Съботинов предупреди, че на 1 ноември ще има шествие със свещи. В знак на протест било възможно и Националния институт по метеорология и хидрология да спре временно работа.