Балчиклии ще протестират заради отнетия свободен достъп до двореца
Балчиклии ще протестират заради отнетия свободен достъп до двореца / DarikNews.bg, архив

Кметът на Балчик Николай Ангелов призова съгражданите си да излязат тази неделя от 11.00 часа на протест пред двореца. Причината е липсата на свободен достъп за балчиклии до парковия комплекс и Ботаническата градина. Това дългогодишно право на местните хора бе отнето в началото на април с решение на ръководството на Софийския университет „Св.Климент Охридски", принципал на градината.

Днес изтече срокът, който Общинският съвет на Балчик даде на учебното заведение да преразгледа решението си за забраната за свободен достъп за гражданите на Балчик. До този момент обаче няма административен акт на висшето училище, който да даде отговор на декларацията на местния парламент от 26 април 2012 г. и все още балчиклии са принудени да плащат входна такса от 10 лева. Затова Балчик ще протестира в неделя. Тогава на място ще се реши как да продължат протестните действия.

Досега свободният достъп на хората от Балчик в двореца ставаше с представяне на лична карта, обясни пред Дарик Ангелов. „Питаме се как сега ще провеждаме културните събития в двореца, на които сме организатори и спонсори, как ще влизат хората на тях? Решението на университета възпрепятства културната дейност в двореца, спъва се работата на общината и на Министерството на културата, което също има права в комплекса", коментира кметът на Балчик.

Други новини от Добрич