Байърли: Трябват по-сериозни мерки срещу корупцията
Байърли: Трябват по-сериозни мерки срещу корупцията / cнимкa: Sofia Photo Agency

България трябва да предприеме по-сериозни мерки в борбата против корупцията и престъпността. Това не е въпрос на морал от страна на българските политици, а въпрос на отговорност. Това каза aмериканският посланик в България Джон Байърли, който заедно с генералният консул на САЩ Даниел Перон участваха в онлайн разговор в Интернет.

По време на онлайн разговора американския посланик посъветва своята наследничка на поста да продължи да говори за необходимите промени, които трябва да настъпят и да работи съвместно с хората, които са отдадени и ангажирани за тази промяна. На въпрос какво означава „по-сериoзни мерки в борбата с престъпността” Байърли каза, че това означава прекъсването на връзките на организираната престъпност, сенчестия бизнес и българските политици.

По отношение на енергийния сектор Байърли заяви, че България трябва да осигури диверсификация на своите енергийни източници и от изключително значение е, че в паралела на сключването на споразумението за „Южен поток” България ясно е заявила намеренията си за реализирането и на проекта „Набуко”.

Относно падането на визите, генералният консул на САЩ Даниел Перон, заяви, че не може да се каже дали и кога българите ще могат да пътуват без визи. Но е факт, че България е много по-близо до отпадането на визите сега, отколкото преди две или три години. Най-голямата пречка в момента страната ви да получи безвизов режим е броят на нелегалните българи в САЩ и проблема с организираната престъпност и корупцията, заключи Даниел Перон.