Байърли призова да се премахне престъпната система у нас
Байърли призова да се премахне престъпната система у нас / netinfo

Посланикът на САЩ у нас Джон Байърли призова да се разруши цялата престъпна организация в България и да се осъдят босовете й. Той, заедно с президента Георги Първанов участваха в откриването на Първата национална конференция на магистратите в България в НДК. Президентът подчерта, че държавата, партиите и институциите трябва да променят отношението си към съдебната власт.

“Не е достатъчно да бъдат осъдени само фигури от средните и ниските нива на престъпната групировка. Трябва да се разследват и повдигат обвинения срещу водещите фигури в организацията и да се конфискуват имуществата им, заяви Байърли. За да се победи организираната престъпност и корупцията обаче, гражданите трябва да имат доверие на съдебната система и да са убедени, че престъпниците ще бъдат наказани, каза още той.

Президентът Георги Първанов подчерта, че съдебната реформа не е завършена и че е необходима промяна в отношението на държавата, партиите и институциите към съдебната власт и изпълнението на нейните актове. Държавният глава отбеляза, че трябва да се изчистят съмненията за корупция и злоупотреби в системата, но критиката вече не трябва да бъде без адресна.

Зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов призна: „Правилно критикувате парламента и аз съм недоволен от някои закони”. „Както хремавият си сменя носните кърпи, така си сменяме законите”, продължи той и заяви, че магистратите ще преодолеят всички трудности тогава, когато станат съдии сами на себе си.

Идеята за публично деклариране на имотите на висшите магистрати претърпя провал, от 65 висши магистратите 13 не са подали декларации, четирима от тях са членове на Висшия съдебен съвет, призна председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров и заяви, че декларациите трябва да станат задължителни.

Главният прокурор Борис Велчев призова магистратите да забравят три свои дежурни оправдания - че им пречат законите, недобрата работа на разследващите и на съда, и призна, че в голямата част провалите на прокуратурата се дължат на лошата й работа.