Байърли призова да продължим реформите в ключови области
Байърли призова да продължим реформите в ключови области / снимкa: Sofia Photo Agency
Посланикът на САЩ у нас – н.пр. Джон Байърли, определи връщането на 360 млн. долара от иракския дълг към България, като прецедент в международната политика и много добра сделка. Това заяви той след представянето на фонд „България”, който е финалният проект на Американската агенция за международно развитие в нашата страна. По този проект през следващите три години ще се отпуснат 3 млн. долара.

Посланик Байърли коментира, че по споразумението с парижкия клуб нито една страна не може да очаква повече от 20% от дълга. Това, че вие ще получите тези пари веднага в брой е нещо уникално, то е прецедент за международната практика, що се отнася за дългове с Ирак.

Смятам, че това за вас е много добра сделка, каза още посланик Байърли. Той заяви, че България е постигнала изключителен напредък през последните 17 години. Трябва обаче да продължат усилията в динамични области като демократичното управление и икономиката.

Посланикът коментира още, че страната ни има потенциал да стане лидер на демократичните реформи в региона и магнит за чуждестранните инвеститори.