Багери събарят летище Божурище
Багери събарят летище Божурище / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Багери събарят летище Божурище
73252
Багери събарят летище Божурище
  • Багери събарят летище Божурище

Хангарът и част от постройките на летище Божурище днес сутринта бяха разрушени. По думите на общинския съветник Йордан Иванчев още на 12 юни собствениците на имота "Индустриален парк София" АД са получили разрешение за събарянето на сградите, чрез уведомление до община Божурище.

През 2008 година тогавашният министър на културата Стефан Данаилов започна процедура по обявяване на летището за културен паметник. През 2010 година Вежди Рашидов в качеството си на министър на културата също издаде такава заповед. Оказва се обаче, че нито една от двете процедури не е завършена цялостно и в крайна сметка летище Божурище не е обявено за културен паметник.

Летище Божурище действа от 1914 година и е сред първите в Европа. През годините е било военно, гражданско и тренировъчно летище. От 2005 година то не се използва. Тогава започва подготовката за продажба на терените и сградите на летището. А тази сутрин са били разрушени хангарът на летището и част от помощните сгради, разказва общинският съветник от Божурище Йордан Иванов.

„Това е станало най-вероятно след 8 сутринта. Ние установихме съвсем случайно около 11 часа, че има техника, която разрушава нещо, което никой не иска. Подадохме сигнал към 112, полицията дойде. Строителите прекратиха работата си и в момента, в който разбраха, че най-вероятно ще стан по-голям скандалът, си тръгнаха", обясни той.

В ранния следобед на летище Божурище пристигнаха депутати от парламентарната група на ГЕРБ, с идеята чрез жива верига да попречат на разрушаването на сградите. Дейностите обаче бяха приключили преди тяхното пристигане. Дали обаче строителите са имали законово право да разрушат сградите на територията на летище Божурище, след като те не са обявени за паметник на културата:

„Аз като общински съветник се заинтересувах и се обадих на зам.-кмета на общината. Тя каза, че се иска само едно формално уведомление, което те имат от 12 юни и на базата на член от Закона за устройство на територията не било нужно абсолютно нищо, освен това уведомление", каза още Иванов.

Според член 197 от Закона за устройство на територията собственикът може да премахне свой законен строеж, след като уведоми общинската администрация за своите действия.