След сигнал за диня с мирис на ацетон Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се сезира и направи подробни лабораторни изследвания на същата партида, като днес обяви резултатите - няма замърсяване с пестициди, тежки метали или микробиологични замърсители. 

„Анализирани са налични количества от същата партида на пазара, от която е била закупена съмнителната диня, и от склад в град София. В хода на проверката беше установено, че партидата е внесена от Мароко в ЕС и е преминала граничния контрол в Испания. От европейската държава е транспортирана до тържище в град София. Към днешна дата няма други сигнали за здравословни проблеми, настъпили след консумация на дини от същата или други партиди“, посочиха още от агенцията.

При закупуване на плодове потребителите нека предпочитат сезонните и добре узрели такива, с приятен аромат, без нарушения на кората или в случай на нарязан плод да обръщат внимание на свежестта и сочността му, препоръчват експертите.

От Българска агенция по безопасност на храните призовават хората при поява на нехарактерна миризма след транспортиране или съхранение плодът да не се консумира.