Авторът на бомбените заплахи излиза от ареста
Авторът на бомбените заплахи излиза от ареста / netinfo

Шуменският окръжен съд отмени мярката “Задържане под стража”, която Районният съд наложи на Йордан Илиев, прочул се като автор на бомбената заплаха към БТА. Окръжният съд реши, че Илиев може да излезе от ареста, ако плати парична гаранция от 2 000 лв.

Според председателя на съда – Нели Батанова, престъплението, в което Илиев е обвинен не е тежко. За тежко се смята всяко престъпление, което се наказва със затвор до 5 години. В случая наказанието е до 2 години. Батанова реши още и че няма опасност Илиев да се укрие или да извърши друго престъпление.

На заседанието днес, през сълзи, Илиев каза, че се разкайва за извършеното и е готов по всякакъв начин да съдейства на прокуратурата. Той дори твърдеше, че няма нищо против да предостави на прокуратурата задграничния си паспорт, като доказателство, че няма намерение да се укрие зад граница.

Илиев обясни, че е отправил заплахите към БТА и още 5 обекта в страната, защото е бил афектиран и съсипан, след като са го съкратили от шуменския клон на Националната агенция за приходите, където той е работил.

На заседанието бе разпитан и бащата на обвинения – Стоян Илиев, който е полковник от запаса. Той гарантира, че синът му няма да извърши отново, цитирам, “подобна голяма глупост”.

Първото дело срещу Илиев в районния съд приключи със скандал, след като съдия Пламена Недялкова прочете готово, вече написано определение, с което наложи на 30-годишния мъж постоянна мярка “Задържане под стража”. Тогава адвокатът на Илиев – Жоро Панайотов каза, че ще сезира Висшия съдебен съвет за скандалното, както той се изрази, поведение на съдията, която според него си е съставила мнение за случая, без дори да е изслушала страните по делото.

За Дарик защитникът каза, че в момента пише молбата до съвета и най-вероятно утре ще я внесе в деловодството на Висшия съдебен съвет.

Полицейското разследване установи, че за последните 4 месеца Илиев е набирал номерата на общо 5 обекта от цялата страна за да предупреждава за поставени бомби. Сред тези обекти бяха освен БТА, и Летище София и АЕЦ “Козлодуй”.

По информация на Дарик, се очаква до края на деня гаранцията от 2000 лв. да бъде платена и Илиев да бъде пуснат от ареста. След това престои делото срещу него да тръгне по същество. От сега е ясно, че след като той се призна за виновен, най-вероятно делото ще бъде гледано по съкратената процедура.