Автомобилни колони блокират прохода Шипка
Автомобилни колони блокират прохода Шипка / снимка: БГНЕС
Пътнотранспортната обстановка при старопланинския проход Шипка е усложнена и динамична; от 13.20 часа ограниченията са за движението на тежкотоварните автомобили над 10 тона с ремаркета и полуремаркета. Това съобщиха от дежурната част на областната дирекция на полицията.

Километрови колони от автомобили са причинили задръствания на подстъпите към прохода Шипка както от северната, така и от южната страна, съобщиха от полицията. Автомобилните колони са по обходния път край Габрово по направлението село Донино-квартал Бичкинята, по пътя Дряново-Габрово и в района на квартал Любово.

След като проходът беше затворен повече от 12 часа тази нощ, сутринта около 7.20 ч. пътните полицаи започнаха да пропускат на етапи леките и лекотоварните автомобили, после тежкотоварните без ремаркета. От полицията информираха, че за кратко е имало затваряне на прохода около 11.30 часа.

Температурата на връх Шипка е 10 градуса, информира Иван Борисов, дежурен в кантон "Любово". По думите му пътнотранспортната обстановка постоянно се променя заради аварирали тирове, които препречват тесния път и трябва да бъдат теглени с машини. Сутринта, когато температурата там беше минус шест градуса и имаше опасни заледявания, пътните полицаи са изчаквали времето да се затопли и да разтопи леда, за да бъде опесъчено платното по безопасен начин.

Еднопосочен трафик на тежкотоварни автомобили през прохода предлагат от областния съвет за сигурност, който неколкократно заседава в Габрово заради усложнената обстановка. Предложението ще бъде изпратено в писмен вид до фонд "Републиканска инфраструктура".