Автоинструкторите излязоха на национален протест
Автоинструкторите излязоха на национален протест / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Стефан Малковски, член на УС на Националния автоинструкторски съюз
27893
Стефан Малковски, член на УС на Националния автоинструкторски съюз
Автоинструкторите излязоха на протест в столицата
  • Стефан Малковски, член на УС на Националния автоинструкторски съюз
  • Автоинструкторите излязоха на протест в столицата

Национален протест на автоинструкторите се провежда в София. Около 200 автомобила са се включили до момента в шествието, което потегли в 11.00 ч. от табелата „София” на бул. „Цариградско шосе” и стигна до пл. „Св. Александър Невски”. Там протестиращите паркираха колите и се отправиха към Министерството на транспорта, където ще се срещнат с министър Александър Цветков.  

Протестиращите настояват да се намалят часовете по теория, искат и по-ниски глоби за нарушения на дейността, отпадане на вътрешните изпити. Автоинструкторите настояват и за контрол на квесторите по време на провеждането на изпитите. Те искат пред кабинетите в цялата страна да бъдат монтирани камери, насочени към масата, на която се раздават листовките.

„Искаме да стане ясно какви сме ние - транспортна дейност ли осъществяваме или обучаваме. Защото програмите, които ни пуска Министерството на образованието, контрола, който ни се упражнява, и цялата дейност, която се осъществява е в Министерството на транспорта", каза Стефан Малковски, член на УС на Националния автоинструкторски съюз и бивш негов председател.

„Второто нещо - искаме да изкараме изпитите от учебните центрове и да ги пратим в кабинети на ДАИ и държавата да си поеме ангажимента. Досега всичко, което се говори, е, че в основата едва ли не стои инструктора - ние искаме инструктора изобщо да се елиминира от изпита и само да обучава", обясни още той.

30 автоинструктори от Пазарджик също се включиха в националното шествие-протест в столицата, съобщи за Дарик Георги Илинов, председател на местното сдружение. Илинов обобщи, че колегите му застават изцяло зад мерките на българското правителство, но настояват те да бъдат продължени.

Той съобщи, че въпреки нововъведенията при полагането на изпита по теория вече има два фрапиращи сигнала за корупция. Без да уточнява за кой град в България става въпрос, Илинов обясни, че в първия случай в кабинета, в който се провежда изпита по теория, се носят готови решени листовки. Другият начин е чрез една камера с Bluetooth се монтира на тавана и с лаптоп в кола, паркирана в близост до сградата, се следи листовката на курсиста и се казва вярното решение на теста.

Старозагорските автоинструктори няма да участват в националния протест. Това съобщи Митко Трайков, който е собственик на автоклуб в Стара Загора. „Няма да се включим в протеста,  защото не сме съгласни с някои от исканията на колегите", коментира пред Дарик Трайков.

Председателят на Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов също заяви, че те няма да подкрепят протеста. „Този протест е не от учебните центрове, на които е дадено разрешителното за дейност, а от хора, които работят в тези учебни центрове. Това означава, че тези хора не искат да има ред и изисквания", коментира той.

Заради протеста на автоинструкторите се въвеждат промени в движението в столицата. Подробности прочетете тук.