Автобусите в Перник, Шумен и Варна спират за час
Автобусите в Перник, Шумен и Варна спират за час / netinfo
Автобусният транспорт в Перник спира за час от 11:00 до 12:00 часа в знак на протест срещу високите цени на горивата. В протестите ще се включат превозвачите, които обслужват и градските и междуселищните линии в общината.

С недоволството местните фирми и шофьори се присъединяват към протеста на колегите си от страната срещу скъпите горива. От 11:30 часа от начална спирка в Перник те ще се съберат на митинг, организиран от местната структура на КНСБ.

Междуградските автобусни превози и в Шуменска област ще бъдат преустановени между 11:00 и 12:00 часа днес преди обяд, съобщи за Дарик Димитър Банков, началник „Автогара" – Шумен. Автобусите, които обслужват направления в този интервал от време, ще тръгнат с 25-минутно закъснение, тоест в 12:00 ч., допълни той.

Причините за протеста са високите цени на горивата и нелегитимните превозвачи, припомни Димитър Банков.

Междуградските автобусни превози във Варна ще бъдат преустановени за малко повече от час по обяд. Автобуси от варненската автогара няма да тръгват от 10,55 до 12,05, съобщиха за Дарик от фирма "Варнабус-2000". За същото време автобуси няма да тръгват по редовните направления и от автогара "Младост". По този начин собствениците на автобусни фирми ще демонстрират недоволството си срещу високите цени на горивата.

За четвърт час ще бъде преустановено и движението на част от градския транспорт в морската столица. В 11 часа автобусите на частната фирма "Транстриумф", която покрива над 1/3 от градските линии, ще отбият на най-близките спирки, където ще изчакат 15 минути, научи Дарик. Колите на общинска фирма "Градски транспорт" не предвиждат протести.

Около 100 тежкотоварни камиона от Варна са в София за поредния национален протест на превозвачите, съобщи за Дарик един от координаторите на протестите във Варна Люба Пачеръзова. Ако не бъдат взети окончателни решения за компенсиране на превозвачите заради високите цени на горивата, е възможно да се стигне и до гражданско неподчинение, предупреди Пачеръзова.