Австрийска фирма бави доставките на онколекарства
Австрийска фирма бави доставките на онколекарства / www.sxc.hu
Австрийска фирма бави доставките на онколекарства
52856
Австрийска фирма бави доставките на онколекарства
  • Австрийска фирма бави доставките на онколекарства

Доставките на пет медикамента за онкозаболявания може да бъде забавяна. Това съобщиха в писмо до медиите от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Причината е възникнал производствен проблем на австрийските заводи на фармацевтичната компания Sandoz.

По препоръка на Европейската комисия от здравното ведомство ще изпратят указания до онкологичните диспансери, клиниките по хематология и университетските болници, при доставката на лекарства, да могат да купуват и неразрешени медикаменти, съгласно наредба номер 10 на ведомството за извършваната медицинска дейност от лечебните заведения.

Освен в България проблемът с цитостатиците е в още 16 европейски страни. Става дума за лекарствата Алексан, Флурорацил, Цисплатина, Блеомицин и Метотрексат.

Създалата се ситуация е наложила извънредна конференция на Фармацевтичния комитет към Европейската комисия за въвеждането на спешни мерки за възстановяването на доставките на посочените препарати.

От комисията са препоръчали на засегнатите държави да осигурят достъп до неразрешени за употреба лекарствени продукти, включително от страни извън Европейския съюз.

Очаква се петте медикамента да липсват периодично от лекарствената мрежа, особено в страните с малък или среден пазар.

От здравното министерство съобщават още, че заради възникналия проблем, освен облекчен достъп до неразрешени лекарствени продукти по наредба 10, ведомството ще прецени необходимостта от промени в законодателството, относно определянето на референтните продукти. Предприеманите действия ще бъдат в синхрон с политиката на ЕК за съвместно разрешаване на проблеми с доставките лекарства.