Аварийни екипи укрепват дигите на река Русенски Лом
Аварийни екипи укрепват дигите на река Русенски Лом / netinfo

Аварийни екипи на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и ВиК работят по укрепване на пробивите по дигите на река Русенски Лом.

Реката преля в района на община Иваново. Залети са земеделски земи в района. Няма опасност да бъдат наводнени къщи от близките населени места - Красен и Божичен, заяви директорът на областната дирекция на МДПБА Стефко Бурджиев. Изпратени са аварийно спасителни-екипи от областната дирекция и ВиК. Те работят по обезопасяването на шестте кладенеца, които осигуряват питейна вода за селата в общината.

Експертна група е направила оценка на създалата се ситуация и е дала предписания за предприемане на мерки за ограничаване притока на вода по река Русенски Лом и укрепване на бреговете й. Наблюдава се и се контролира нивото на водата в язовир "Еленово", язовир "Ломци" и язовир "Бански Лом".

Областният управител на Русе Мария Димова ще проведе заседание на експертна комисия в четвъртък, на което ще бъдат подготвени предложения до Министерството на земеделието и продоволствието за изясняване на собственика на дигата и на отговорностите по нейното поддържане.