Атентатът в Бургас не е замислен като самоубийствен
Атентатът в Бургас не е замислен като самоубийствен / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Ако атентатът в Бургас е бил извършен според първоначалния замисъл, жертвите щели да бъдат много повече. Това коментира пред TV7 Станимир Флоров, директор на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Флоров няколкократно посочи, че не разбира и не одобрява поведението на политиците и това, че се месят и се изказват за неща, които не влизат в компетенцията им. "Това е проблемът, нашият труд се обезличава благодарение на някакви политически ангажименти и цели. Това е недопустимо. Това обижда хората, които работят", коментира той. "Националната сигурност на всяка една държава е потенциално застрашена. Никой не е застрахован от такъв терористичен акт. По неговите думи не бива да се страхуваме, тъй като именно това е идеята на терористичните организации - да всяват страх".

"Има предположения, че замисълът на атентата не е бил той да е самоубийствен. По всяка вероятност извършителят, чиято самоличност все още не е установена, е допуснал грешка. Ако се беше случило това, което се предполага, че е трябвало - тази раница на гърба му да бъде поставена в предната част на автобуса, автобусът да потегли и това нещо да бъде взривено във време на движение - жертвите нямаше да са толкова малко".

Станимир Флоров посочи, че ако това беше станало, нямаше да бъдат намерени никакви улики и следи, а разследването щеше сега да е на ниво "кота нула". Заподозрените, свързани с Хизбула, посочи още той, се намират на територията на една и съща държава.

Флоров многократно подчерта, че "тези обосновани предположения" не са на министър Цветан Цветанов, а са плод на усилията от страна на няколко специализирани служби, включително и международни такива.

Станимир Флоров коментира и друга актуална тема - случая "Буда". Той поясни, че съществуват две дела "Буда" - едното е за вербуването на Борисов за сътрудничество на службите, а второто Флоров отказа да коментира, тъй като то не е разсекретено. "Аз мога само да предполагам, по всяка вероятност, както отбеляза и премиерът, това е дело за взрива на колата на Цветелина Бориславова през 1997 г. То по всяка вероятност е за оперативно наблюдение, тъй като завеждането на такива дела е практика след подобен тип престъпления".

Флоров категорично не се съгласи с тезата на Румен Петков, че всички факти по делото трябва да бъдат разсекретени. По думите на директора на ГДБОП, това би показало на хората, които извършват тези престъпления, какви са възможностите на службите и как те работят.

Относно покушението над Златомир Иванов-Баретата, Станимир Флоров потвърди, че службите работят по три версии - преразпределяне на наркопазара, засегнати икономически интереси и дискредитиране на управлението на ГЕРБ.