Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген?
Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген? / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген?
55473
Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген?
  • Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген?

Извършителят на атентата на летище Бургас може да е пристигнал със самолет от държава членка на Шенген, съобщи премиерът Бойко Борисов, като уточни, че това е една от версиите, по които работят българските служби. Борисов обясни, че има напредък в установяването на самоличността на атентатора, но ДНК-профилът все още не показва регистрирано лице.

Българският премиер се срещна с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма. След срещата Бренън заяви, че българските служби имат водеща роля да установят кой носи отговорност за този атентат, а след доказването й САЩ ще преценят как да реагират.

Все още няма доказателства от каква народност е извършителя на атентат в Бургас, обясни българският премиер и призова за търпение и въздържане от коментари по темата. Борисов подчерта, че страната ни не може да си позволи да прекрачва граници и да сочи с пръст държави, от които е бил организиран атентата, защото е уязвима и от всякъде може да влезе потенциален терорист като турист или като гост на районите със смесено население.

Премиерът определи като перфектна работата на службите във връзка с атентата и припомни, че не е можело да бъде спрян. Не сме подценили ситуацията, но няма как да се претърсва багажа на всеки турист, заяви още Борисов.

От своя страна Джон Бренън благодари на българските служби за отличното сътрудничество в борбата с тероризма.

Атентаторът в Бургас пристигнал у нас от държава в Шенген
netinfo

Във връзка с подозрението за участието на групировката „Хизбула” в атентата у нас, Бренън посочи, че САЩ имат притеснения относно действията на групировката в различни части на света, но очакват резултатите от разследването, за да се прецени подходящата реакция в този случай.