Атанасов обеща подробности за операцията „Червей
Атанасов обеща подробности за операцията „Червей / снимка: БГНЕС
Атанасов обеща подробности за операцията „Червей"
77973
Атанасов обеща подробности за операцията „Червей"
  • Атанасов обеща подробности за операцията „Червей"

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред ген. Атанас Атанасов обеща да разкаже повече подробности около мистериозната за сега операция „Червей". Депутатът от Реформаторския блок заяви, че премиерът Бойко Борисов е подведен, остава въпросът - от кого?

„Те установиха ли кои са подслушваните. Защото ако не са установили, откъде знаят, че не са протестиращи", попита Атанас Атанасов и допълни: „Този път пилците ще ги броим напролет. Още малко и всичко ще стане ясно".

В четвъртък в комисията за контрол на службите и СРС-тата ще бъде изслушан доклад, като са констатирани седем нарушения, каза Атанасов.

„Разбрах, че на премиера е докладвал вътрешния министър, а доколкото знам СРС-та се експлоатирани от ДАНС. Някой ще ги пита ли какво има в папките на ДАНС. Аз да ви кажа - няма нищо. И ще трябва да питаме какво събраха за триста дни и къде го занесоха, защо не е в папките на ДАНС. Много интересни въпроси", каза Атанасов.

На въпрос къде са занесени, Атанасов отговори „Не знам, ще проверяваме".

"Въпросната разработка „Червей" е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите и много моля да се използва терминологията точно. Прилагани са СРС-та по отношение на лица, свързани с протестите. Не говоря за подслушване. СРС-тата са голяма гама. Следене", коментира Атанасов и допълни: "И отчайващи битки. Вижте кой е застанал сега на амбразурата да брани тези".

На въпрос от журналистка как си обяснява твърденията, че обект на разработката са били полицаи, които са се занимавали именно с подслушване и проследяване, Атанасов каза, че това е легендата. „Знаете ли какво значи легенда в оперативната работа? Това, което е измислено, за да може да измами хората. На премиера му е докладвано какво има в папките. И той каза нещо изключително точно и вярно, с което беше изумен - че този път са прилагани СРС-та по отношение на автоматизирана информационна система, което е нон сенс", допълни той.